maandag 12 mei 2014

het vervolg

ik kwam dus redelijk ambetant thuis van de carrefour
ik weet wel dat dat belachelijk is
maar ik kan mij daarin opjagen
met hunne stomme technologie altijd!

maar ik had een goed plan om te ontstressen
ik ging ZELF broodjes bakken
ik had dat toevallig juist gelezen bij Villalies
en ik vond al lang:
als ge zo'n kookfornuis hebt
dat vraagt toch om zelfgebakken brood!

dus nadat ik mij in de carrefour had laten opjagen
ging ik zelf broodjes bakken

ik had mij wel wat misrekend
ik had iets zien staan van 20 minuten kneden
en 20 minuten bakken
maar toen ik wat beter las
zag ik dat ze ook ne keer 45 minuten moesten rijzen
en daarna nog eens 20 minuten

als we ze 's noenens wilden opeten
moest ik mij wel haasten
(en het was juist om te ontstressen.....)

het was geen moeilijk recept
ik deed wat ze vroegen
en begon te kneden

daar liep het eigenlijk al mis....
dat was me daar ne plakboel!!!
alles plakte en kleefde
maar een schoon bolleke deeg werd dat niet
en mijn handen hingen vol deeg
dus roepen of er een kind uit de living wilde komen helpen
om wat bloem erbij te strooien
(nee, dat ging echt niet met mijn handen
dan zou heel den bloemzak vol gehangen hebben)
dat kind is ne keer of 5 moeten terugkomen
daarna heb ik het zelf maar gedaan
ne keer of 13....
toen waren mijn handen iets properder

had ik dan nog nooit deeg gemaakt?
JAWEL
zoutdeeg!
al heel dikwijls

maar eetbaar deeg is precies toch anders

allé, uiteindelijk was het toch een vrij stevig deeg geworden
dat aan elkaar bleef hangen
in plaats van aan
de kom, het aanrecht of mijn vingers

zelf hing ik al van boven tot onder vol bloem
en met al de kloddertjes deeg die op de grond terecht gekomen waren
kon ge waarschijnlijk nen hele pistolet maken....

maar ik heb het volgehouden
het kneden was eigenlijk wel plezant
(toen het dus een deftig deeg was)

toen ik na 45 minuten kwam kijken
was het echt een verrassing dat dat dus EFFENAF
omhoog gekomen was!
veel tijd had ik niet meer
dus snel de kleine bollekes gevormd
en iets grotere
en lange

gewoon voor ne keer te zien wat de beste vorm was
niet omdat ik geen gelijke vormen kan maken hoor

nog eens laten rijzen
en dan in mijne fantastische oven
en wat later waren ze klaar!

op tijd voor ons middageten
de maten waren perfect!
de korst was perfect!
ze waren binnenin superzacht
maar......
ik had er veel te weinig zout in gedaan
(er moest nen theelepel in
en ik had dat wat "geschat")
ze smaakten dus echt zo flauw dat het niet lekker was
we hebben dat opgelost door er goei boter op te smeren 
en daar gewoon wat extra zout op te strooien
ze waren bijna allemaal op
(we waren maar met 3)
dus dat wil toch zeggen dat ze niet zo heel vies smaakten
(jawel zenne, ze waren echt vies flauw)
maar ik ga dat nog doen!
ik voel mij echt zo de mama van
"het kleine huis op de prairie"

groetjes
vee

32 opmerkingen:

  1. Ze zagen er alvast lekker uit! Je hebt die scanner toch terug gaan uitdagen, in de zin van "nu ga je me hier niet meer liggen hebben" ? En wat een chique oven, stiekem jaloers....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oh, ne Falcon...staat als enige wens op mijn verlanglijstje van onze verbouwing volgend jaar (architecte keek nogal raar op toen ik zei dat het allemaal gelijk was voor mij als ik maar ne Falcon in mijn keuken kon zetten)!
    Lieve groet!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha, ik heb ook altijd schrik om iets vergeten re scannen!
    Vroeger was ik megafan van het kleine huis op de prairie, mijn lief lacht daar mee!!!
    Alle boeken had ik gelezen en op "holland" kwam het op tv ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij beleefden ons jeugd op hetzelfde moment !

      Verwijderen
  4. Vroeger heb ik ook veel brood gebakken , maar nu het nest leeg is en we nog maar met ons tweetjes zijn ben ik er mee gestopt.
    Ik deed het in de traditionele oven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook zo n machien, dat is natuurlijk gemakkelijk, maar zelf alles doen....het heeft toch iets...natuurlijk, als het niet opgeraakt, zonde van het werk

      Verwijderen
  5. Awel da vind ik ook! Met zo'n vuur moet je zelf broodjes bakken! En ze zien er goed gelukt uit.. ge kunt zo ook vlechtbrood maken.. Dat is ook schoon en dan zo ne cirkel mee maken! En volgende keer zout in doen! Zonder zout is wel gezonder...voor de cholesterol! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga er zeker nog maken....als ik tijd genoeg heb

      Verwijderen
  6. Was dat de oudste zus ? Die met het lange blonde haar, die later blind werd ? Dat vond ik toen het toppunt van schoonheid

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nee die met het donkere haar en vlechten, en sproeten. Volgens mij heette de blonde Laura. Wij hebben de dvdbox....zal weer eens terugkijken..
      Jongste heeft volgens mij ook Sissi haar, je ziet ik zwelg ook graag...

      Verwijderen
    2. weet mij ne keer te zeggen! want ik dacht dat laura de schrijfster was van de boekend (heeft dus echt bestaan hè) en dat dat de bruine was...nu ga ik ne keer googelen zie ;-) in elk geval: was een zalig programma! met die valse nelly van de kruidenier met haar lange pijpekrullen!

      Verwijderen
  7. en die kinders hebben geen foto getrokken van u toen ge zo vol hing? maar ales :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik heb die dat niet laten zien, na het helpen bij de bloem waren ze weer naar de zetel vertrokken, ik heb dat gauw opgekuist zonder dat ze het zagen, ze hadden al genoeg gelachen, die schandelijke kinders van mij!

      Verwijderen
  8. Daarom dat ik dus broodbakken altijd uitbesteed aan de wederhelft ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. de mijne is meer het houthakkerstype...grof werk dus....dan had ik zelfs het plafond moeten poetsen...

      Verwijderen
  9. Amai Vee...das dus echt een droomfornuis!
    En uw broodjes ZIEN er alvast geslaagd uit, volgende keer wat meer zout en ti's in orde!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. morgen! ik maak (zelf!) lasagna en daar wat broodjes bij en deze keer ne goeie schep zout!!!

      Verwijderen
  10. Awel se da was nu is een perfecte manier om te ontstressen, uw kolère uitwerken op da deeg lijkt me ideaal! Alleen moete de volgende keer wa vroeger starte en wa meer zout gebruike, ma da is nie onoverkomelijk é Vee, voor de rest vindekik da ge da prima gedaan hèt. En as ik de foto zo zie, ik zou der direkt in bijte, zo smakelijk zien ze deruit :-) En me zo e fornuis moet da toch echt wel lukke!!!
    Grtjes, rita.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. met dat fornuis lukt alles (bijna) ;-)

      Verwijderen
  11. Een theelepel, dat is echt veel hé. Mijn eerste brood was ook zout-arm en smaakloos. Ontdekt dat ze met een theelepel eigenlijk 8 gram bedoelen, dan maar een elektronische keukenweegschaal aangekocht (nu ja, gekregen voor mijn kerstdag) en keer op keer versteld staan: 8 gram? Maar dat is toch wel keiveel zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. bedankt voor de tip! ik ga straks opnieuw proberen! vorige keer had ik zo wat geschud op "het goedvallend uit" maar dan ga ik ook afwegen, gelijk gij hebt gedaan, te veel werk toch om zo flauw te zijn....

      Verwijderen
  12. Nu nog 2 vlechten in je haar en ne lange rok en je bent af :-) Awel chapeau, ik denk dat dat deeg tegen de muur had geplakt bij mij :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. het plakte bij mij ook tegen de muur zenne! zo ne plakboel, vandaag opnieuw geprobeerd, de smaak was veel beter, maar nu was het niet zo goed gerezen....raar

      Verwijderen